Ortodontistler, tedavi sırasında diş, çene ve ağız problemlerini gidermek için sabit ve hareketli olmak üzere iki tedavi yöntemi ve mekanikleri kullanırlar. Hareketli ortodontik tedavi genel olarak basit vakalarda tercih edilirken sabit ortodontik tedavi, diş çapraşıklıklarını gidermede en etkili yöntem olarak tercih edilir. Sabit ortodontik tedavi için kullanılan mekanikler sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilir.
Hareketli ortodontik tedaviler ise hem hastaların hem de doktorun takıp çıkartabildiği ağız içine ve/veya ağız dışına uygulanan aygıtlara hareketli ortodontik apareyler ile yapılan tedavilerdir.Halk arasında damaklık tedavisi olarak da bilinen bir tedavi çeşididir.
Hareketli ortodontik tedavinin amacı; ilerleyen yaşlarda oluşabilecek diş ve çene problemlerinin önüne geçmektir. Genellikle süt dişleri ağızdayken yapılan bu tedavi biçiminde hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aparatlar kullanılır ve hasta aparatını kullanıldıkça etkisini hızla gösterir. Özellikle çene darlığı bulunan hastalarda üst çenenin genişletilmesinde ya da arkada kalmış bir dişin öne alınmasında kullanılır. Ortalama tedavi süresi 6 aydır. Sonrasında tel tedavisi gerekebilmektedir.