Ortodontistler, tedavi sırasında diş, çene ve ağız problemlerini gidermek için sabit ve hareketli olmak üzere iki tedavi yöntemi ve mekanikleri kullanırlar. Hareketli ortodontik tedavi genel olarak basit vakalarda tercih edilirken sabit ortodontik tedavi, diş çapraşıklıklarını gidermede en etkili yöntem olarak tercih edilir. Sabit ortodontik tedavi için kullanılan mekanikler sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilir.
Sabit ortodontik tedavi, Halk arasında tel tedavisi olarak da bilinen, daimi dişler sürdükten sonra 11 – 12 yaşlarında uygulanan ve dişlerin üzerinemetal ya da şeffaf/porselen braketlerle ve tellerle yapılan tedavidir.
Her yaştan hastaya uygulanabilen sabit ortodontik tedavi; gelecekte oluşabilecek diş ve çene problemlerinin önüne geçmek, var olan diş çapraşıklıklarını gidermek, ortodontik tedaviden hızlı şekilde sonuç almak için uygulanmaktadır.
Sabit ortodontik tedavide kullanılan pek çok braket çeşidi yanı sıra buna ilaveten ark telleri, fonksiyonel aygıtlar, genişletici aygıtlar ve pekiştirme aygıtları gibi her hasta için özel olarak tasarlanan aygıtlar kullanılabilmektedir. Sabit ortodontik tedavi ortodontistler tarafından en etkili tedavi olarak önerilmektedir.
Diş teli tedavisi olarak adlandırılan sabit ortodontik tedaviler 1-4 sene arası sürebilirken, ortalama iki senede biter.
Sabit ortodontik tedavide kullanılan braketlerle neler yenilebilir?
Braketlerin takılmasının ardından ilk bir kaç gün yemek yemek eskiden olduğundan daha zordur. Çiğneme hareketi ağrılı olabilir. Dişlerde bu hassasiyet varken çok fazla çiğneme gerektirmeyen yumuşak gıdalar önerilir. Dondurma, yoğurt, puding, çorba, haşlanmış patates, muz, yumuşak peynirler, yumuşak kekler, süt gibi gıdalar konforlu çiğneme için tavsiye edilir.
Sadece braketlerin takıldığı ilk seans sonrası değil, braketler ağızda olduğu sürece ortodonti hastası yediklerine dikkat etmek zorundadır. Aksi halde braket kırığı meydana gelecek ve bu da tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.
Tedavi süresince uzak durulması gereken yiyecekler:
· Çıtır-gevrek yiyecekler: patlamış mısır, buz, cips vs.
· Yapışkan gıdalar: karamel, sakız vs.
· Sert besinler: fındık, şekerleme vs.
· Isırılarak tüketilen yiyecekler: elma,erik,havuç,dürüm vs.(dilimlenerek, çatal/bıçakla bölünerek veya koparılarak, küçük parçalar halinde çiğnenmeli)
Ayrıca yemek dışında sert olan herhangi bir cismi (kalem arkası, tırnaklar) ısırmak da braketlere zarar verecektir.
Sizlere daha hızlı, kaliteli ve ideal tedavi hizmeti sunabilmek adına kliniğimizde hastalarımızınçapraşıklık düzeyine, diş yapısına, boyutuna uygun olabilecek, hastalarımızın estetik, hız ve konfor beklentilerine cevap verebilecek çeşitlilikte pek çok braket bulunmaktadır.
Kliniğimizde kullanılan braket çeşitleri;
- Çeşitli markalara ait şekil ve boyut özellikleri bulunan metal braketler
- Çeşitli markalara ait şekil ve boyut özellikleri bulunan estetik braketler (şeffaf, porselen, safir)
- Gold braketler ( altın kaplama braketler-metal ve estetik özelliklerini barındıran braketler)
- Kapaklı braketler (ligatür gerektirmeyen, kendinden bağlamalı braketler)