ORTODONTİK TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR VE NE KADAR SÜRER?
Ortodonti tedavi aşamaları;
-
- İlk Muayene
- Hazırlık
- Teşhis ve Planlama
- Ortodonti Tedavi Süreci (Aktif Tedavi)
- Pekiştirme Tedavisinden (Pasif Tedavi) oluşur
Ortodontik Tedavi Süreci
Tedavi planı yapılıp hasta ile hemfikir olunduktan sonra tedavi sürecinde hareketli (yerinden çıkarılabilir) ya da sabit ortodontik apareyler uygulanır. Hareketli apareyler hem hastaların hem de doktorun takıp çıkartabildiği ağız içine ve/veya ağız dışına uygulanan aygıtlardır. Sabit apareyler ise, daimi dişler sürdükten sonra dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavi süresince de çıkarılmayan braketlerle ve tellerle yapılan tedavidir. Sabit tedavi sürecinde dişlere braket adı verilen çeşitli materyallerden yapılan (metal, porselen v.b)ataçmanlar yapıştırılır.
Bu süreçte;
- Teller takıldıktan sonra dişlerde bir basınç hissedebilirsiniz, bu ağrı hissi ve sıkılık dişleri hareket ettirmekiçin kullanılan kuvvettir. Yaklaşık 1 hafta sonra geçmektedir.
- Tedaviye başladıktan sonra ayda 1 kez kontrole gitmeniz gerekecektir. Aylık seanslarda ortodonti uzmanınız tedavinin seyrine göre tellerinizde değişiklik yada yeniden uyumla yapabilir.
- Tedavinin uzamaması ve kesintiye uğramaması açısından aylık seanslarınızı kesinlikle aksatmamalı ve doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymalısınız.
Tedavi Süresi
Ortodontik tedavi istenilen sonuca ulaşılana kadar devam eder. Aktif ortodontik tedavi 1-4 sene arası sürebilirken, ortalama 2 senede biter. Bazı bireyler biyolojik yapılarından dolayı tedaviye diğerlerinden daha hızlı ya da daha geç cevap verebilir.Ayrıca önleyici ve erken tedaviler sadece bir kaç ay sürebilir. Apareyler tedavi sürecinde belirli periyotlarla uyumlanır.
Tedavi süresine etki eden faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Problemin şiddeti
- Erken ya da geç teşhis
- Yüz ve çene yapılarının büyümesi
- Dişler, diş etleri ve bunları destekleyen çene kemiğinin sağlığı
- Bireyin tedaviye uyumu